Przepisy

Masło czosnkowo – pokrzywowe

Składniki dodawać w kolejności:
– ł – w misce rozcierać kulą kostkę masła z
– O – 3 – 4 ząbkami czosnku
– Sn – 1/4 łyżeczki soli
– K – garścią posiekanej natki pietruszki
– G – łyżeczką ziół prowansalskich
– Sł – łyżeczką ziela pokrzywy lub posiekaną świeżą pokrzywy

Rozcierać tak długo, aż wszystkie składniki dobrze się połączą.

Pasta jabłkowo- cebulowa

Składniki dodawać w kolejności:

  • g – na patelnię wlewamy woda 1 łyżka
  • sł – olej 1 łyżka, starte 1 jabłko
  • o – 1 posiekaną drobno cebulkę
  • sn – sól do smaku
  • k – ciut natki pietruszki
  • g – szczyptę kurkumy i 1 łyżkę majeranku

Dusimy jakieś 10 – 20 minut, do miękkości.