Przepisy

Masło czosnkowo – pokrzywowe

Składniki dodawać w kolejności:
– ł – w misce rozcierać kulą kostkę masła z
– O – 3 – 4 ząbkami czosnku
– Sn – 1/4 łyżeczki soli
– K – garścią posiekanej natki pietruszki
– G – łyżeczką ziół prowansalskich
– Sł – łyżeczką ziela pokrzywy lub posiekaną świeżą pokrzywy

Rozcierać tak długo, aż wszystkie składniki dobrze się połączą.

Kasza jaglana z morelami

Składniki dodawać w kolejności:
– G – do 1 litra wrzątku dodać
– Sł – 8-10 łyżek kaszy jaglanej, szczyptę cynamonu i 10 suszonych moreli
niesiarkowanych, uprzednio sparzonych 10 min. wrzątkiem, 2 łyżeczki masła
lub Ghee
– O – plasterek świeżego imbiru, (może być starty)
– Sn – odrobina soli
– K – kilka kropli cytryny

Gotować 25 – 30 minut, gdyby było za gęste można dodać nieco wrzątku. Do spożycia by potrawa była bardziej słodka można dodać nieco słodu ryżowego lub miodu.

Zapiekanka z brązowego ryżu

Gotujemy 1 szklankę brązowego ryżu w 2 szklankach wody

Składniki dodawać w kolejności:
– G – na gorącą patelnię wlewamy łyżkę gorącej wody
– Sł – łyżkę oliwy i pokrojone w większe kawałki sezonowe owoce (śliwki, gruszki,
jabłka
– miedzy 0,5 a 1kg) i posypujemy
– O – cynamonem i podprażamy krótko pod przykryciem

W międzyczasie natłuszczamy formę do zapiekania masłem lub oliwą i nakładamy warstwę ugotowanego ryżu posypujemy cynamonem i rodzynkami ( dobrze jest wcześniej namoczyć ) oraz wykładamy podprażone owoce. Nakładamy kolejną warstwę ryżu i polewamy kilkoma łyżkami ciepłej wody z rozpuszczonym miodem lub słodem i układamy wiórki masła, można posypać płatkami migdałów lub pokruszonymi orzechami włoskimi zapiekamy ok. 20 minut w temp. ok. 150 C.

Uwaga:
– można wymieszać wszystkie składniki z 2 ubitymi jajkami ( lub żółtkami i ubitymi
białkami ) i wtedy zapiec
– można dodać do zapiekanki po prostu starte jabłka bez wcześniejszego podprażania
ich na patelni

Pęczak jęczmienny z prażonymi kiełkami i sosem zielonym

Składniki dodawać w kolejności:
– G – w garnku zagotować 4 szklanki wody
– Sł – dodać 1 łyżeczkę oleju z pestek winogron
– O – 1 szkl. pęczaku jęczmiennego
– Sn – 1 łyżeczkę soli

Gotować nawet 1 godz., tak aby ziarna były na pewno miękkie.

Na patelni uprażyć w łyżce oleju wysokiej jakości kiełki zbożowe. Podać z kaszą, można polać danie łyżką oleju lnianego lub sosem zielonym.

Zupa brokułowa z selerem naciowym.

Składniki dodawać w kolejności:
– G – do rozgrzanego garnka wlewamy 1/4 kubeczka wody, gdy zawrze nieco
– Sł – oliwy lub innego wysokiej jakości oleju
– Sł – dodajemy pokrojony na cząstki brokuł
– O – 1 łyżeczkę cząbru, oraz posiekany drobno seler naciowy (ok. 1/2)
– Sn – odrobinę soli, jeśli potrzeba nieco rozcieńczyć dodajemy trochę zimnej wody
– K – posiekaną natkę pietruszki, nieco świeżej pokrzywy
– G – 1/2 łyżeczki lubczyku

Dusimy ok. 20 minut i zalewamy wywarem jarzynowym, gotujemy kolejne 20-30 min, najlepiej miksujemy zupę na krem. Można podawać z grzankami z żytniego chleba, makaronem orkiszowym, kaszą jaglaną i innymi.

Zupa z botwinki

Składniki dodawać w kolejności:
– G – wlewamy 2 łyżki wrzątku i
– Sł – 2 łyżki oliwy
– Sł – 1 marchew pokrojoną w półtalarki
– o – dodajemy na czubku łyżeczki cząber i biały pieprz
– sn – ok. 1 łyżeczkę soli
– k – dodajemy bardzo drobno posiekany pęczek botwiny wraz buraczkiem i dusimy
pod przykryciem ok. 25 minut,

Jeśli się przysmaża podlewamy najpierw nieco:
– g -wrzątkiem gdy już nabierze pełnego smaku, podlewamy znów wrzątkiem w ilości
ok. 1 litra wody,
– Sł – dodajemy łyżkę masła lub oliwy

Gotujemy jeszcze jakieś 5 minut i ewentualnie doprawiamy do smaku.
Bardzo dobrze smakuje z ugotowaną osobno fasolą adzuki i fasolą mung.

Jarska zupa ogórkowa

Składniki dodawać w kolejności:
– G -do garnka wlewamy 2 łyżki wody, gdy zawrze
– S – 2 łyżki oliwy, wrzucamy pokrojone lub starte na tarce grubo
marchew, pietruszkę, seler, pokrojone w kostkę ziemniaki
– O – pokrojoną w kostkę cebulę, nieco świeżo mielonego pieprzu, ciut
kolendry, chwilę dusimy
– Sn – wlewamy 3 litry zimnej wody, dodajemy mały kawałek glonu (ale
nie musimy), sól do smaku – ok. 1 łyżka

Wszystko to gotuje się ½ godziny, po tym czasie część warzyw wyciągamy i miksujemy je z odrobiną wywaru na papkę, wlewamy z powrotem, dodajemy:
– K – starte ogórki kiszone – 6 szt. lub słoik przecieru ogórkowego natkę pietruszki

Chwilkę gotujemy, możemy tez wlać trochę wody z ogórków.

Zupa krem z selera naciowego z ziemniakami

Składniki dodawać w kolejności:
– G – na rozgrzaną patelnię wlać 1 łyżkę gorącej wody
– Sł – 2 łyżki oleju
– Sł – 0,5 pokrojone w plastry selera naciowego i smażyć do miękkości można dodawać
cukinię
– Sł – dodać 4 pokrojone ziemniaki, oraz 1 pietruszkę
– O – dodać kmin rzymski i dusić na małym ogniu ok. 5 minut pod przykryciem
– Sn – dolać ok. 1,5 l wody i posolić, gotować do miękkości warzyw
– K – kilka kropli cytryny
– G szczyptę kurkumy
– Sł – łyżeczkę oliwy
– O – biały pieprz
– Sn – dosolić do smaku

Zmiksować na krem. można podawać z grzankami z pieczywa orkiszowego lub żytniego.